De Zwaluw

De Zwaluw    1930

1996

Adres: Nieuwe Laan 17; 3852 NC Ermelo

Telefoon: 034 – 1362768

Contactpersoon: Jitske M. Verhagen – van Leeuwen

Bewoners: Zoek in de stamboom op de nakomelingen van Pieter van Leeuwen

Geschiedenis: In 1911 koopt Nieuw Groevenbeek in Noordwijk twee houten huisjes (De Meerle en De Zwaluw) die uit elkaar gehaald, per trein vervoerd  en op Groevenbeek weer in elkaar gezet worden. In 1923 wordt de Zwaluw met omliggende grond verkocht aan een kleermaker, de heer Dörr. Vrijwel onmiddellijk wordt door deze koper een nieuw stenen huis gebouwd (het latere Paridae). Omstreeks 1930 verkoopt de heer Dörr De Zwaluw aan de familie Van Hest. Het huis wordt uitgebreid met een serre en een schuur.

In de dertiger jaren waren er radio- en fotoartikelen te verkrijgen in De Zwaluw

In 1967 koopt Nieuw Groevenbeek De Zwaluw terug van Angelica van Hest, onder de voorwaarde dat zij tot haar dood op Groevenbeek mag blijven wonen. De buitenkant wordt vanwege financiële redenen niet geschilderd, maar met triplex betimmerd en bruin gebeitst.

In 1970 overlijdt de bewoonster. Het sterk verwaarloosde huis wordt toegekend aan Pieter van Leeuwen en vervolgens opgeknapt. In 1974 wordt de schuur vervangen door een stenen aanbouw, die de naam Klein Jantje krijgt.  Piet en Wil van Leeuwen gaan hier permanent wonen en blijven tot 1989.

In 1996 krijgt het huis een nieuw dak.

Reacties zijn gesloten.