Het Grote Huis

Adres: Jacobslaan 26, 3852 NA Ermelo

Telefoon:

Bewoners: Heleen van Geelen, Jan en Sanne Vorstman

Geschiedenis:

Samen met de plaatselijke aannemer Wildeboer ontwerpt Nans Vos-Jongeneel na Variëtas in 1902 een tweede huis op Nieuw Groevenbeek: Multum in Parvo, het Grote Huis.  In onderstaande brief wordt overeen gekomen om het huis voor 2.575 gulden te bouwen.

Nans Vos-Jongeneel woont vanaf 1903 permanent op Groevenbeek. Ze ontvangt daar tegen een geringe vergoeding jonge vrouwen die voor hun gezondheid gezonde buitenlucht nodig hebben. Daarom wordt het Grote Huis snel al weer met een aanbouw uitgebreid met de keuken en eetzaal, nu zitkamer van de Uil. In 1904 of 1905 vindt er nog een uitbreiding plaats. Achter de eetzaal komen 3 kleine kamertjes. Na het overlijden van Nans (1920) wordt het huis door haar zoon Piet en zijn gezin als vakantiewoning gebruikt. In 1937 vindt er een grote verbouwing plaats met een uitbreiding en verhoging van de kap. Op de bouwtekeningen en de plattegrond is het verschil goed te zien tussen origineel (links) en verbouwd (rechts). De veranda zat oorspronkelijk op de westgevel en werd verplaatst naar de zuidgevel.

 

 

 

 

 

 

 

 

Begane grond 1936

Plattegrond 1937

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na de oorlog gaat het echtpaar Piet en Stans Vos-Mees permanent in het Grote Huis wonen.

Piet en Stans Vos-Mees

Na de dood van Piet Vos in 1966 is de familie Elink Schuurman verhuisd van Variëtas naar het Grote Huis. Zij hebben daar gewoond tot 1993.

Het Grote Huis in 1983 met op de voorgrond een veld vol pinksterbloemen

Vanaf 1994 is Wijnand van Leeuwen de nieuwe bewoner van het Grote Huis. In 2020 komt Heleen van Geelen met haar twee kinderen in het Grote Huis.

 

 

 

Reacties zijn gesloten.