Paridae

paridae-1Geschiedenis:

In 1923 verkoopt Nieuw Groevenbeek De Zwaluw met omliggende grond. Naast De Zwaluw bouwt de eigenaar (de heer Dörr) in 1928 een één kamerwoning.  In begin jaren dertig verkoopt de heer Dörr dit huisje aan de familie Rambonnet. Hier had de NV Nieuw Groevenbeek niet op gerekend.

De directeur van de N.V., Pieter Vos schreef 13 februari 1933 aan de heer Rambonnet: “Het spijt mij, dat ik niet aan u verlangens kan voldoen. Laat het U duidelijk zijn dat mijn N.V. een perceel grond verkocht aan één eigenaar met één uitweg. Dat de oorspronkelijke eigenaar hierop een heele reeks aanbouwtjes is gaan zetten, om die apart te gaan verhuren en later te verkopen, was feitelijk in strijd met wat tusschen hem en mijn N.V. was overeengekomen, zoodat u wel kunt begrijpen, dat het geenszins op de weg ligt van mijn N.V., aan al degenen die nog meer huizen op dit stukje grond zouden gaan zetten -misschien is er wel eens iemand die er een skyscraper op wil bouwen met 2 á 300 bewoners – deze allemaal vrije uitweg, wandeling en al wat verder aan verbonden is, te verleenen.”

De familie Rambonnet breidt het huis flink uit met een bovenverdieping en een uitbouw met serre. Rond deze tijd werd waarschijnlijk de oorspronkelijke naam van het huis (Boschlust) verandert in Paridae ( “mezen”).

In de negentiger jaren maken de toenmalige bewoners nog een aanbouw en leggen een bijzondere tuin aan. In 1996 koopt Nieuw Groevenbeek het huis en verhuurt het sindsdien aan huurders buiten de familie. Paridae is daarmee het enige huis op Nieuw Groevenbeek dat altijd permanent bewoond is geweest. Het is ook het enige huis dat niet door Nieuw Groevenbeek is gebouwd.

 Bericht van de huidige bewoners:

Je hoeft niet lang in de tuin van het huis ‘Paridae’ te staan, om te begrijp dat deze naam (die ‘mezen’ betekent) goed gekozen is. Het wemelt hier van de kleurrijke zangvogels. Voor ons als huidige bewoners, met onze Amsterdamse en Veluwse woonervaringen, is zoiets natuurlijk lichtelijk paradijselijk. De geschiedenis van dit huis is nog niet volledig aan ons geopenbaard; hopelijk kunnen we dit korte verslag binnen afzienbare tijd uitbreiden met nieuwe wetenswaardigheden.

paridae02

Paridae01

 

 

 

 

 

 

 

Vanaf begin april 2016 is Paridae bewoond door Harriët, Martin en dochter László. Dit is geen huis dat je zoekt, daarvoor is het te bijzonder, zoals alle huizen op Nieuw-Groevenbeek. Dit is een huis dat zelf zijn bewoners zoekt. Het kwam dan ook via een omweg op ons pad, nadat we eerst tijdelijk op de evenwijdig lopende Laak woonden. Vanuit die woning konden we Paridae vaag zien liggen tussen de bladeren en bomen door. We hadden het geluk dat het vrij kwam precies rond de tijd dat wij gingen zoeken. Tel daarbij onze Veluwse ‘roots’ in de bossen (wij hebben onze jeugd doorgebracht in Apeldoorn en Wolfheze) en dan is het beeld compleet.

Paridae is niet alleen een ideaal huis om te wonen, dankzij de ruimte binnen en buiten, maar ook om te werken vanuit ons bedrijf Vibes voor je merk, waar we bedrijven helpen bij complexe communicatievraagstukken. Harriët studeerde Communicatiewetenschap aan de UvA, is marketingcommunicatieadviseur bij Vibes voor je merk en doceert Communicatievakken aan de Faculteit Economie en Management van de Hogeschool Arnhem Nijmegen. Martin speelt graag piano en is conceptmaker, adviseur en copywriter bij Vibes voor je merk. Daarnaast is hij ook auteur van surreële verhalen en detectives én zijn eigen uitgever.

Je kunt je voorstellen dat de rust van het bos rond Paridae erg goed is voor de concentratie en de creativiteit. Onze dochter László speelt viool, en is al vele jaren enthousiast over de Veluwe, onder andere omdat zij met regelmaat (met Harriët) paardrijdt door de Veluwse bossen. We zijn blij dit huis te bewonen op het sprookjesachtige Nieuw-Groevenbeek.

paridae03

Reacties zijn gesloten.