Geschiedenis 1900 -1910

1900: Als zoon Piet met Stans Mees trouwt, verlaat Nans Vos – Jongeneel met dochters Berth en Nan het huis in Utrecht en huurt van Floris het landhuis op Oud Groevenbeek. Daar ontvangt ze tegen een bescheiden vergoeding, jonge vrouwen en meisjes, die voor hun gezondheid naar buiten moeten.

1902: Samen met een plaatselijke aannemer ontwerpt Nans Vos – Jongeneel een tweede huis op Nieuw Groevenbeek: Multum in Parvo, het Grote Huis

.

Grote Huis, aan begin 20e eeuw

1903: Floris verkoopt Oud Groevenbeek aan Hendrik van Schermbeek en Nans Vos – Jongeneel zet op Nieuw Groevenbeek haar werk voort om via goede voeding en gezonde buitenlucht, jonge en oudere dames hun gezondheid terug te geven. Het nieuwe Multum in Parvo krijgt er een aanbouw bij.

Het feest van 9 dagen op Oud- en Nieuw Groevenbeek ter ere van het huwelijk van dochter Nan met Theo van Leeuwen, is het laatste Vossenfeest op Oud Groevenbeek.

Er wordt een perceel (32 are en 30 centiare) aangekocht op de Putterbrink voor 750 gulden aangekocht.

1905 – 1909: Nans Vos – Jongeneel heeft zich als een echte zakenvrouw ontwikkeld. Daar het landgoed slechts na het vellen van een stuk bos geld opbrengt, besluit zij nog meer huisjes te bouwen en te verhuren. Zo volgen: “1905”, “De Hoogte”, “Ons Huisje”,naar een ontwerp van zoon Aart, “Bloeimaand” en “Heidebosch”. (In 1917 wordt Heidebosch omgedoopt tot Wildebosch naar het aangrenzende bos).

1910: De weduwe Nans Vos – Jongeneel hertrouwt met Arend Hagedoorn en richt om versnippering van het goed te voorkomen, samen met haar zonen Floris, Pieter en Aart en schoonzonen Cor Revers en Theo van Leeuwen de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van het landgoed Nieuw Groevenbeek op. De N.V. koopt voor iets meer dan f 40.000, = alle onroerende goederen van Nans Hagedoorn – Jongeneel en geeft 33 obligaties à f 1000, = uit. Nans bezit de helft van de 12 aandelen en wordt benoemd tot directrice. De rest is in het bezit van de zes kinderen .

Kaart circa 1907

Ten opzichte van 50 jaar eerder is veel veranderd. Op Groevenbeek staat naaldbos (lichtgroen op de kaart) en loofbos.  Een kronkelend stelsel van wegen is aangelegd rond de weides. De wandeling voor de schapen van de schaapskooi naar de heide (rose kleur op de kaart) is nog slechts kort. De meeste huisjes op Groevenbeek zijn al te herkennen op deze kaart. De Merel en De Zwaluw ontbreken echter nog, zodat deze kaart uit circa 1907 moet dateren. Wel op de kaart is langs de Jacobslaan een niet meer bestaand gebouw te herkennen: “De Koepel Kijkuit”. Hier kon tijdens een wandeling gepauzeerd worden. Elders op Groevenbeek, veelal gesitueerd op heuvels in het bos, waren destijds meer van dergelijke rustplaatsen gemaakt.

Reacties zijn gesloten.